Puisi adalah Hidupku

Tulisan Merupakan Gambaran Hati

Puisi untuk Buah Hatiku

puisi untuk buah hatikuPagi mendung menyelimuti desaku. Kukecup kening buah hatiku penuh manja, sembari tak lupa kukatakan, “Tunggu di sini ya, ayah mo pergi sebentar, ‘ntar juga ayah pulang”. Dia menjawab seperti penuh kecewa, “Iya Ayah”. Angin basah berhembus meniup langkahku. Aku berjalan berusaha menelusuri lorong kehidupanku yang sangat pengap saat ini. Di jalan, di tempat tugas, di manapun aku berada, aku selalu ingat buah hatiku. Betapa tidak, dia adalah satu-satunya harapanku di masa depan. Dia semakin besar, lucu, dan manja. Dia pintar, bicaranya pun semakin aku fahami. Buah hatiku… sabarlah ya sayang. Ayah pergi ‘tuk kembali. Bertahanlah cintaku, bertahanlah sayang… Ayah janji, ayah pasti pulang. Buah hatiku, tangismu adalah motivasi hidupku. Senyummu adalah penglipur lara hati ini. Maafkan ayah ya sayang. Ayah belum bisa membahagiakanmu. Ayah janji, apa yang ayah lakukan, semua dan segalanya demi hanya untukmu, cintaku. Tunggulah ayah pulang ya sayang.

Puisi ini aku tulis untuk buah hatiku; Fakhri Muhammad Fauzan

Iklan

Filed under: Puisi Hidup, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response

  1. Adolph A. Keller berkata:

    Tapi……………. Tahukah kita bahawa ayah atau abah atau walid atau daddy atau papa atau bapak juga mempunyai hak untuk mendapat kasih sayang kita? Pengorbanan mereka juga tiada tolok bandingnya. Dari kita kecil hinggalah mampu berdikari. Kalau dihitung, sampai tiada helaian kosong untuk dicatat. Itulah ayah kita.Secara ringkasnya, pengorbanan ayah bermula sebelum beliau sendiri berkahwin. Yelah, nak kahwin anak orang ( ibu kita ) bukannya senang. Persediaan diri, tanggungjawab dan nafkah mesti bergerak seiring. Fasa perkahwinan bermula dengan mengambil seorang wanita sebagai isteri dan zaman bergelar ayah bermula dengan kehadiran kita. Demi memastikan ibu dan kita hidup senang, beliau mencari rezeki tanpa mengenal erti penat. Bila kita dah lahir, siapa yang iqamatkan kita?? Haaa, mestilah ayah kan. Tanpa beliau, tak dapatlah kita dengar kata-kata indah dalam bait-bait iqamat itu kan. Tapi bro, ayah saudara atau lelaki yang lain pun boleh iqamatkan kita jugak kan?

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

RSS MA YPK Cijulang

  • UTS Semester 1 MA YPK Cijulang Tahun Pelajaran 2014/2015 5 Oktober 2014
    Hari ini, Senin 06 Oktober 2014, adalah hari pertama pelaksanaan UTS (Ujian Tengah Semester), Semester 1 di MA YPK Cijulang Tahun Pelajaran 2014/2015. Yakni dengan jadwal sebagai berikut : 1). 07.30-08.30 WIB Pelajaran Al-Qur’an Hadits di Kelas X MIPA/Sosial, Kelas XI IPA/IPS, dan Kelas XII IPA/IPS; 2) 09.30-10.00 WIB Pelajaran Bahasa Indonesia di Kelas X … […]
    dadan ramdani
%d blogger menyukai ini: